Filosofia de viata a veganilor trebuie inteleasa si recunoscuta de catre toti: mananca alimente" vii" ca sa traiesti cu adevarat intens si sanatos!

Notiunile de alimetele „vii” si „moarte” sunt vehiculate cu precadere de catre vegani. Prin consumul de alimente „vii”, „crude” (fructe, legume, cereal integrale) organismul uman utilizeaza toate componentele majore si minore din produs iar omul foloseste mai putina energie pentru digestie decat in cazul celor tratate termic care devin astfel lipsite de microelemente si substante fitochimice, respectiv au o structura modificata a componentelor.
Alimentele „bune” sunt asimilate alimentelor „vii” (proaspete) dar cuprind si produse de origine animala si uleiuri putin rafinate, iar alimentele „rele” sunt acele produse care deci nu produc vreo boala, pot mari riscul aparitiei unei afectiuni daca nu sunt consumate in cantitati moderate.
Impreuna cu alti factori, alimentele” bune” influenteaza calitatea vietii si sunt esentiale in ceea ce priveste determinarea starii de sanatate fizica, mentala si emotionala.
Despre functionarea creierului este bine de stiut ca celulele nervoase consuma aproximativ 20% din glucidele ingerate din sange, glucoza care este folosita pentru energie si de catre creier, se recomanda ca glucoza sa provina din carbohidratii complecsi cu indice glicemic mic care nu solicita pancreasul sa secrete multa insulina, astfel ca in sange sa se mentina un nivel normal de glucoza.
Alimentele ” bune” contribuie la:
- Reducerea starii de stres si cresterea vitalitatii organismului,
- Imbunatatirea activitatii inimii prin impiedicarea coagularii sangelui in artere, reducerea colesterolului
- Imbunatatirea starii antioxidante a organismului
- Lupta contra cancerului, raceli si gripe virale, dureri de cap si astm, diabet
- Imbunatatesc fertilitatea si actul sexual,
- Mentinerea sanatatii pielii, unghiilor, parului
- Putere mare de concentrare si buna dispozitie
Iata care sunt alimentele „bune” clasificate pe categorii:
” Legumele (verzi, oranj, rosii), fructele cat mai colorate (proaspete si cu indice glicemic mic) , cereale integrale(grau, secar?a, orz, porumb, orez brun), leguminoase uscate (linte, fasole, mazare, bob, naut, lupin), nuci, arahide, castane, seminte fara coaja, uleiuri mononesaturate si polinesaturate(de masline, de in, de floarea-soarelui, de peste, din soia si din germeni de porumb), unt de arahide, carnea rosie de vita slaba, carnea de pui si peste sub forma fiarta, coapta sau fripta.
” Ciocolata neagra cu 70% cacao, ou (max. 3/saptamana), laptele degresat si branza din lapte degresat, peste bogat in acizi grasi ?3(pastrav, somon, sardine), sucuri si nectaruri de fructe neindulcite sau din legume, apa plata si minerala necarbonatata, ceaiuri din plante medicinale.
Alimentele ” rele ” din dieta pot avea urmatoarele efecte:
- Micsoreaza puterea de concentrare si buna dispozitie
- Slabesc articulatiile, intaresc arterele, marind riscul bolilor cardiovasculare si artritelor
- Slabesc imunitatea organismului, conducand la dureri de cap, astm, umflarea articulatiilor, si deteriorarea pielii, unghiilor si parului
- Accelereaza procesul de imbatranire
- Cauzeaza supraponderabilitate care poate merge pana la obezitate morbida
- Cauzeaza probleme digestive, inclusiv balonare, crampe, dureri abdominale
- Afecteaza advers fertilitatea si libidoul

Va intrebati de ce sa ne ferim? Si evitam urmatoarele alimente "rele" sau macar sa le mancam cu moderatie:
” Zaharul rafinat si produsele zaharoase (produsele de cofetarie si patiserie), produsele pe baza de cereale rafinate (fainuri albe), grasimi saturate (unt, untura, margarina), produsele din fruncte care contin zahar (compoturi, dulceturi etc.), produsele lactate grase si sarate, inghetate, carnuri grase de vita, porc, rata, gasca.
” Preparate din carne (mezeluri, preparate din carne tocata), peste si carne prajita
” Conserve de legume si carne, arahide si alune sarate sau toastate in ulei
” Toate topingurile pe baza de unt, branza, smantana, frisca
” Produsele excesiv de sarate (chipsuri, pop-corn, produsele de patiserie, peste, bacon etc.)
” Alimentele fast-food si junk food, sucurile indulcite, bauturile carbogazoase si alcoolice tari (tuica, coniac, whisky etc.), cafea si ceai in cantitati mari, indulcite cu zahar, berea in cantitati mari.
In articolele urmatoare vom publica alimentele de baza si nu numai (laptele, oul, carnea, pestele, cerealele, fructele, legumele, ciocolata, berea si vinul): unde se situeaza ele in clasamentul alimentelor „vii” ? si „nevii” cat si beneficiul adus de acestea organismului uman.